2019 02 19 Heythuysen in de tweede wereldoorlog

Tijdens deze bijeenkomst, die verzorgd werd door Pieter Knippenberg en Ria Schmieder, kregen we informatie over de aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog, de mobilisatie, de Duitse inval, het verzet, de luchtoorlog en de bevrijding. Wat waren de gevolgen en de beperkingen voor het dagelijks leven ?
Na de pauze hoorden we het verhaal over de gebeurtenis met de Lancaster ME752 die in Heythuysen crashte op 21 juli 1944. Door te vertellen wie er in dit toestel zaten en hoe zo’n vlucht verliep, probeerde Ria deze mannen, die voor onze vrijheid zijn gestorven, een gezicht te geven. Vooral een koffer dat haar vader Daan Brouns vond op de plaats waar het vliegtuig crashte, inspireerde Ria om op zoek te gaan naar de achtergrond van de bemanningsleden en hun familie.
Uiteindelijk heeft dit koffer geleid tot het oprichten van een gedenksteen op de Birckenbosch in Heythuysen.

De vele toehoorders waren zeer onder de indruk van deze boeiende presentatie.