Den Aje Kirkhaof

17 mei 2024

Een eeuwenoud kerkhof, scheiding van de geloven (katholiek, protestants, joods en niet-gelovig), indeling in klassen (arm-rijk), monumentale grafkunst. De Bisschopskapel (architect Pierre Cuypers) en het “Graf met de handjes” zijn wereldberoemd. Dat alles (en nog meer) maakt ‘Begraafplaats Nabij Kapel in ‘t Zand’ (Den Aje Kirkhaof) zo uniek.

Een van de oudste begraafplaatsen in Nederland, in gebruik genomen in mei 1785. Buiten de stadsmuren. In die tijd was begraven vanwege het Oostenrijkse gezag binnen de stadsmuren verboden.

Ben Ramakers heeft ons op 17 mei bezielend, deskundig, en meesterlijk meegenomen in de geschiedenis en cultuur van die tijd. De klassenindeling op de begraafplaats, de begrafenisrituelen en de monumentale grafcultuur maken duidelijk de sociale verschillen in de stad in die tijd zichtbaar. Indrukwekkende verhalen, achter elk graf zit een uniek verhaal.

Het bezoek aan Den Aje Kirkhaof is bijzonder geslaagd. Met veel dank aan Ben en  … de weergoden.

Wil u meer weten, kijk op de website www.oudekerkhofroermond.nl.

Op 14 september neemt Ben ons mee bij een rondleiding in Roermond met als thema “Jugendstil en een bezoek aan de Synagoge in Roermond”. Wij verheugen ons daarop. Noteer dat alvast in uw agenda.

N.B. Maurice Heemels (uit Heythuysen) is in 2016 gepromoveerd op deze Roermondse begraafplaats.

Adrie van Bruggen

Deze pagina is 55 keer bekeken